70-åriga mönster får nytt liv
Bohuskoftan lever vidare

Vill du fylla stunderna framför TVn med något meningsfullt och samtidigt kreera något verkligt vackert. Då ska du skicka efter - eller köpa på plats - garn och mönster till en gammaldags Bohus-kofta. Efter några månaders uppehåll förra året är verksamheten i full gång igen.

”Ja, vi har nu en ny leverantör. Det är Pernille Silfverberg som i samråd med Solveig Gustafsson tar fram sticksatser igen”, säger Viveka Forsberg Overland på Bohusläns Museum.
För några månader sedan såg det ut som om legendariska Bohus Stickning skulle gå i graven jäms med sin 75-årsdag. Själva företaget lades ner redan 1969, men mönstren och garnerna vägrade lämna in och Bohusläns Museum i Uddevalla har hållit liv i verksamheten genom sin musei-shop och online försäljning av s k Knitting Kits. Och nu har man alltså lyckats hålla verksamheten givande.

Kris-industri
1939, för drygt 75 år sedan, startade Emma Jacobsson, hustru till landshövding Malte Jacobsson i Göteborg, föreningen Bohus Stickning. Det var resultatet av ett projektarbete som Emma Jacobsson bedrivit bland kvinnorna Bohuslän för att dessa skulle kunna bidra till familjens försörjning när mannen fick sparken i den krisande stenhuggar-industrin. Tidigare hade stenhuggar-fruarna mest stickat raggsockor och vantar och ibland grova långtröjor. Men Emma städslade begåvade konstnärliga kvinnor att göra spännande mönster och det som skulle bli en lönande textilindustri startades.

Egna mönster
Emma Jacobsson var född i Wien och god vän med arkitekten Josef Frank, som samtidigt var verksam på Svenskt Tenn i Stockholm. Hon komponerade också själv en del mönster. Bohuslän saknade en levande stickmönstertradition och helt nya mönster fick därför skapas. En Bohuskofta med det välkända och vackra ok-mönstret blev en uppskattad ingrediens i garderoben hos den övre medelklassen och överklassen. En hemskickad kofta var inget billigt plagg - inte ens på 1950-talet.

USAs turistvaluta sjönk
1957 nådde företaget sin topp, men redan 1958 började nedgången. Delvis berodde nedgången på att den amerikanska resevalutan sänktes från 500 till bara 100 dollar och det var försäljningen till penningstarka turister från USA som var basen för Bohus Stickning. Samtidigt blev enfärgade plagg moderna och var de dessutom maskinstickade så blev de så mycket billigare. I januari 1969 skrev Emma Jacobsson med sorg i hjärtat sitt avskedsbrev till alla stickerskorna i Bohuslän.

Musei-affären
Bohuläns Museum som öppnades för drygt 30 år sedan - har under många år kunnat tillhandahålla s k Knitting Kits - med garn och mönster - till hugade moderna bohuslänska stickerskor. I somras såg det ut som om den verksamheten skulle somna in. Men nu har det problemet lösts. Vid ett besök på museet kan du se vilka mönsterpaket som kan beställas. Och timmarna i vintermörkret framför TVn eller under de ljusa sommarkvällarna kan åter fyllas med klirret av flitiga stickor.

AGNETA DIDRIKSON