SKIFTE. Sören Andreasson lämnar efter 16 år över Didrikson-ratten till Johan Ekeroth, släkting i snett ned-
stigande led från företagets grundare Hanna Didrikson.

Nu har fjärde generationen tagit över
Didriksons åter
i släktens händer

Johan Ekeroth, 44, tog vid årsskiftet över rodret på drygt hundraåriga Grundsunds-företaget Didriksons, numera baserat i textilstaden Borås. Han blir därmed företagets femte VD. Ingen stor nyhet, kanske. Men Johan Ekeroth är inte vem som helst!

För drygt hundra år sedan kom 19-åriga Hanna Andreasson från Grötö i Göteborgs skärgård till Grundsund, gifte sig med Julius Didrikson och tillsammans startade de Didriksons Oljekläder.

Viktig historia
”Didriksons 1913 Grundsund” står det sedan många år tillbaka i alla de fräscha och spännande produkter som kommit från företaget. Didriksons förre VD - Sören Andreasson, som lett företaget i 16 år - har från början varit mycket mån om företagets ursprung och ålder. Och det var i Grundsund Didriksons firade sitt 100-årsjubileum sommaren 2013, då drygt 500 personer från hela världen invaderade den lilla fiskebyn och utfordrades med västkustens delikatesser.

Cirkeln sluten
När den unga Hanna via kontaktannons träffade den drygt 30-årige Julius bodde hon naturligtvis hemma hos mamma Nelly och pappa Alfred i ett stort vitt hus på Grötö. Då var redan storasyster Hulda utflugen och hade fästman. Lillebror August fiskade med pappa.

I samma hus - som av alla på ön fortfarande kallas ”Alfred på Bergets” - sprang Johan Ekeroth in och ut som barn. Han är nämligen barnbarnsbarn till Hulda Andreasson, Hannas äldre syster! Säkert gläds både Hulda och Hanna i sin himmel åt denna utveckling.

Långvägare
Johan Ekeroth uppvaktades i höstas av ett rekryteringsföretag. Han var inte på något sätt trött på sitt tidigare jobb.

”Men när jag förstod att det var Didriksons det handlade om blev valet inte så svårt. Det ska bli otroligt spännande att få leda detta välskötta företag in i nästa fas”, säger Johan Ekeroth.

”Att komma in i det gamla ´släktföretaget´ var naturligtvis ett extra plus, men det är dagens Didriksons som är den stora utmaningen”, säger Johan Ekeroth, som fick sitt första jobb i sportmodebranschen för dryga 20 år sedan i en sportbutik i Täby.

1996 knöts han till Nike, ett jobb som ledde till flera internationella ledarbefattningar. Senare från Yamaha kom han via skoföretaget New Balance till japanska Asics med uppgift att starta ett skandinaviskt dotterbolag. 2010 bildades inom Asics en ny region av Norden och Beneluxländerna och det var som försäljningschef för denna region i Norra Europa han nu tar steget över och ställer sig bakom ratten på Didriksons-skutan.

Familjen jublar
Hannas och Julius efterlevande barnbarn - och deras barn och barnbarn - är mycket glada över att det gamla kära företaget hamnar just i Johan Ekeroths kompetenta händer.

Förrförra VDn - Anders Bäcker - och hans döttrar Caroline och Lotta har i somras tagit över det gamla fabrikshuset i Grundsunds hamn. Där driver de sedan länge sommarförsäljning av både Didriksons produkter och andra egna märken.

Familjen Bäcker är genom giftermål också släkt med Didriksons, då Anders far var gift med Hannas svärsons syster (hänger ni med?).

Samma namn
Sören Andreasson, som nystartade Didriksons för 16 år sedan, är trots sitt efternamn inte en släkting till systrarna Hanna och Hulda Andreasson på Grötö. För de efterlevande är han dock en heders-släkting för det fantastiska sätt han utvecklat företaget från en ”ynka barn-overall på Åhléns galgar” till ett internationellt etablerat sportmodeföretag i 20 länder och en omsättning kring halvmiljarden.

Sören är kvar i styrelsen efter årsskiftet. Han är också minoritetsägare sedan han i vintras sålde majoriteten till norska investeringsfonden Herkules IV.

TEXT: AGNETA DIDRIKSON
(Hannas barnbarn)

 

Johan Ekeroth, 44, tog vid årsskiftet över rodret på
Grundsunds-företaget Didriksons.