Peter Ljunggren pendlar var tredje vecka till Stockholm men det är på Skaftö han har sitt liv.  

Här vill vi bo och jobba!

Mitt bland rapporter om dystra befolkningssiffror och skolnedläggningar kommer det också glada nyheter.
Under de två senaste åren har tre företagare hittat vägen till Skaftö. Och här vill de stanna.
Fotografen Peter, barnfödd i Fiskebäckskil, har flyttat in på Gunnesbo.
Byggaren Arek från Polen har tillsammans med sin fru Justina satt upp shop i Fiskebäck och krögaren Fredrik har tagit över Mareld i Grundsund.

PETER LJUNGGREN, Gunnesbo:

”Ja, det känns lite som att komma hem”, säger Peter Ljunggren som nu slagit ner sina bopålar granne med Gunnesbo gamla skola, bara någon kilometer från det hus i Sälvik där han växte upp på 1960-talet.
Efter avslutad skolgång flyttade han hemifrån, men inte så förskräckligt långt bort. Det räckte med Uddevalla! Och nu är han tillbaka på Skaftö efter drygt 30 år.
”Tanken var nog inte att komma tillbaka hit. Vi tänkte oss en bit utanför sta´n, kanske nedåt Ljungskiletrakten. Men så hittade vi det här och då var det helt klart. Det var här vi skulle vara!”
Peter Ljunggren sveper ut med armen och tar in det grå bostadshuset, ladan i fonden och de små stugorna upp i backen, bondpionerna och kacklet från kycklingarna. Det är lätt att förstå vad han menar.

Pendlar
Peter är systemutvecklare och faktiskt anställd på ett företag i Stockholm. Men det jobbet kan han sköta på distans med några besök var tredje vecka. På Skaftö är han känd som ”fotografen” och nu planerar han att sprida sina - och andras - fotografiska kunskaper till kunskapstörstande och betalande kursdeltagare.
”Vi jobbar med en workshop i september och då riktar vi oss till proffs och duktiga amatörer och sedan om det går bra tänkte jag mig ännu en i oktober, då med mer basisk undervisning”, säger Peter.

Stora utrymmen
I den stora ladan har han inrättat sitt arbetsrum och den stora salen, där man tidigare firat hustruns 50-årsfest, ska bli ateljé´ när vädret inte tillåter utomhusaktiviteter. Vd han mest längtar efter just nu är att Skaftö ska få fiber till ön.
”Det skulle förenkla mitt arbete många hundra procent”, säger han.

Jour i hemmet
Peter är inte bara en god fotograf, han är också en god medborgare.
”Jag är med i Räddningstjänsten, jag tycker att man ska bidra med det man kan”, säger Peter.
Räddningstjänsten är viktig för medborgarna. De allra flesta larm som kommer är s.k IVP-larm, dvs I Väntan På ambulans. Räddningstjänsten kan hålla liv i dig eftersom dom är på plats tidigt. Ambulansen kan ta upp till en timme. Räddningstjänsten är - som allt annat - underbemannad.
”Ja, vi skulle behöva många raska händer och goda viljor”, säger Peter Ljunggren, som just den här veckan har jour. Det betyder att han ska kunna ta sig till Centralen (vid GRG Bygg i Grundsund) på sex minuter.
Att vara hänvisad till sitt hus och trädgård kan inte var särskilt betungande, speciellt inte i dessa vackra försommartider.

 

Justina och Arek bygger hus åt andra och ett liv åt sig själva på Skaftö.

AREK & JUSTINA KRZYKAWSKI, Fiskebäck

Sin lediga tid tillbringar Arek och Justina i sin trädgård. Men särskilt mycket ledig tid har de inte. Arek Bygg har ordentligt etablerat sig på Skaftö under de två åren de varit här. Och det var en ren tillfällighet att de hamnade på Skaftö.
”Jag har bott 20 år i Skåne, men så var det en kund där som behövde hjälp med ett hus här på ön och jag åkte hit och hjälpte honom. Jag trivdes så bra här så nu har vi flyttat hit”, berättar Arek.

Kom tidigt
Arek var en av de första polska byggarbetarna som kom till Sverige i början av 1990-talet. Till en början pendlade han mellan hemlandet och Sverige för att sedan flyttade han hit och öppnade eget.
”Nu har vi svenska personnummer och känner oss väl inbodda”, säger Justina - med eget efternamn Krsykawska och eget städföretag.
Arek har två landsmän som arbetar för honom.
”Under sommaren är det mycket att göra och vi gör allt - dock inte vatten och inte el”, säger Arek som just kommit hem från en tidig fisketur.
”Fisket är en av de stora fördelarna här på Skaftö. Att gå ut tidigt och dra makrill, det är härligt”, säger Arek, som just denna morgon ordnade middagen med sina fyra makrillar.

Eget företag
Justina har också fullt upp med städjobb på ön, speciellt nu när sommarfolket börjar komma. När hon inte städjobbar hjälper hon också till med målning.
Och trädgården mot väster börjar så sakta bli en verklig blomsteroas. Stora rhododenron får mer sol sedan grenar på några träd kapats och öster om huset, upp mot vägen växer en grönsaksträdgård fram. Här finns allt från sallad och gräslök till jordgubbar och rödbetor.
Arek och Justina har två nästan vuxna barn, en pojke och flicka. Båda studerar fortfarande i Polen men kommer gärna på besök till föräldrarnas nya hem på Skaftö.

FREDRIK RODIN, Grundsund

Den lilla restaurangen vid Torget i Grundsund, som ägs av ICA-handlaren Janne Johansson, har bytt krögare ett antal gånger sedan den byggdes om från kiosk till krog för flera år sedan.
I år heter han Fredrik Rodin och i slutet av maj slog han upp portarna till senaste versionen av Mareld Bar & Café.
”Jag smyger igång och ökar takten och menyn för varje vecka”, skrattar Fredrik som kommer från Värmland men närmast från ett jobb på Landeriet i Bokenäs.
Fredrik har jobbat både med restauranger och i trädgårdsbranschen. Han har ett trädgårdsföretag i Uddevalla, där han då och då rycker in. Men annars är det Skaftö och Mareld som gäller för framtiden.
”Mareld är ingen sommarkrog. Jag är här för att övervintra och jag vill skapa en mötesplats för öns ”gummor och gubbar” - i alla åldrar. Det är hit man kan gå för en kaffe eller en ”dagens” och sitta och prata lite”, säger Fredrik, som tänker servera klassisk husmanskost.
”Men så vill jag också gärna dra igång några temakvällar - en visafton, en vinprovning en tapaskväll - under hösten. Det är alltid trevligt att samlas kring ett tema, det skapar kontakter mellan borden”, säger Fredrik.
Under sommaren kommer han att anställa tillfällig personal, men till hösten blir det kanske några fastställda, om tillgången på kunder blir god.

Fyra grabbar på väg till bröllop i Skäddhålan får sig en snabb lunch hos Fredrik på nyöppnade Mareld.

 

 

TEXT & FOTO: AGNETA DIDRIKSON

Publicerad i SKAFTÖPOSTEN 2014