När Nina är i byn,
då fylls kyrkan!

Skaftös tidigare kantor, Nina Norrman, har inte släppt kontakterna med sitt älskade Skaftö. Hon arbetar fortfarande med den duktiga kören Salta Vindar och det var tillsammans med dessa skönsjungande damer som Nina bjöd in till Julkonsert i samarbete med församlingen.

En härlig julstämning rådde i den fullsatta kyrkan när Nina Norrman och kören Salta Vindar bjöd på julkonsert.

 

Måndagskväll i regn och  mörker. Inte många ville gå utanför dörren. Trodde man. Men redan en halvtimme före start var Grundsunds kyrka full och stämningen hög. Skaftö må vara en avfolkningsbygd, men när det vankas musik - i kyrka eller från scenen - då kommer folket.

Lucia-sånger
Det brann säkert hundra levande ljus i kyrkan när Salta Vindar inledde konserten från altarringen. Så drogs de få elektriska ljusen ner och den välkända Lucia-sången hördes i fjärran…Natten går tunga fjät …och in skred  Lucia Tilde Johansson med sitt barnatåg från Skaftö Skola.  Ett härligt potpurri med flera fina solister följde innan Lucia tog sina tärnor och tågade ut - för att komma tillbaka som vanliga barn och ungdomar lagom till Salta Vindars frejdiga tolkning av den brittiska julsången ”Deck the halls with boughs of holly” av Robert Singleton.

Orättvis helg
Församlingens präst Viktor Jonsved höll en kort predikan i mitten av konserten.
”Julen är en orättvis helg. Vid inget annat tillfälle syns de stora skillnaderna mellan oss som har och har råd och de som inte har”,  sa han och menade att vi som hade råd skulle ge av vårt överflöd till de fattiga och behövande i vårt samhälle.

Norges vinst
När Nina Norrman lämnade Skaftö flyttade hon till Svenska Kyrkan i Oslo och blev naturligtvis genast en stor tillgång för den svenska församlingen i den norska huvudstaden. Hennes kör Salta Vindar framträder nästan lika ofta i Norge som på Skaftö, senast var den i Trondheim på 1:a advent.
”Det finns mycket vacker musik i Norge och julpsalmen ”Tenn Lys” fick vi smak på i Trondheim”, berättar Nina, som nu far tillbaka för att arbeta i Oslo under julhelgerna.

Text: AGNETA DIDRIKSON

Alla var inte helt fokuserade på prästen Viktor Jonsveds budskap till församlingen.