"Tårarna flödade
när allt var klart!"

”Tårarna flödade när allt var klart. Det erkänner jag gärna. Just nu kan man sammanfatta en månads träning, tävling, kvalspel med ett enda ord: Lycka!!”
Så kommenterade på Facebook den stolte fadern, tillika caddien, Mikael Kinhults sonens bedrift att se Europatourens dörrar öppnas.

Europatoren nästa för Skaftös Marcus Kinhult.

 

Marcus Kinhult från Skaftö Golfklubb har tagit ännu ett fantastiskt steg på sin utstakade golfkarriär. På torsdagens eftermiddag var det klart! Med sin 14e plats - hade han klarat vad ingen annan svensk i årets kval mäktade med - han får spela på Europatouren nästa säsong! Om han vill bli proffs!!

Och även om Marcus så sent som i somras var försiktig med att ta ut något i förskott, så är det till 99 procent klart att han går över till proffslägret nu. Hans amatör-karrirär har varit strålande med guld- och silvermedaljer vid Ungdoms-OS i Kina förra sommaren och ett antal fina segrar både i USA och i Europa under 2015.

Många kvalomgångar

Med sin goda amatör-ranking fick Marcus hoppa över kvalskolans första omgång, där cirka 1500 proffs och amatörer började höstens väg mot det hägrande ”kortet”. Till det andra kvalet gick cirka 400 vidare och ur den gruppen, som spelade sina kval på fyra spanska banor, gick de 20 bästa från varje spelplats vidare till finalomgången. Hit kom även de spelare som just förlorat sitt tourkort samt spelare från Challenge-touren som ville försöka nå den högre touren. Totalt 156 spelare, varav två amatörer. En av dessa var Skaftös Marcus Kinhult. Totalt fanns 23 svenskar i startfältet, bland andra rutinerade proffs som Mikael Jonzon, Johan Edfors, Richard S. Johnson och Peter Hedblom - samt Skaftös Joel Sjöholm, som tidigare spelat på Europatouren och de två senaste säsongerna på Challengetouren.

25 platser

Spelet gick över sex dagar på två banor inom Catalunya Resort i östra Spanien. Marcus började , sin vana trogen, med strålande spel och fick genast ögonen på sig. Han var i toppskiktet efter tre varv, men fick en svacka den fjärde dagen och gick då 4 över par! Någon fara för att bli akterseglad fanns dock inte, han låg på en betryggande tiondeplats. De främsta 25 och de med lika resultat skulle få kortet.

Alla fick vara med i fyra varv och länge låg också Joel Sjöholm ovanför den obehagliga kvalgränsen. Men på sluet av det fjärde varvet föll Joel dessvärre under strecket och fick inte vara med de sista två dagarna.

Bäste svensk

Marcus var under hela tävlingen bäste svensk. Han fick åtta svenskar med sig till avslutningsrundorna, men ingen av dessa lyckades komma upp över 25-strecket. Efter femte varvet låg Marcus på en 12-e plats och var 10 under par. Sjätte omgången blev en berg- och dalbana, där en bogey skickade Marcus ner till 18e-plats och en birdie lite senare tog honom upp till en 13-e. Så höll det på i drygt fyra timmar och för oss som bara kunde följa spelat via datorn blev det en nagelbitare.

På väg

I somras sa Marcus i en intervju i Skaftöposten:

Om fem år vill jag vara bland de 50 bästa i världen. Då får jag spelar alla majors!”

Med torsdagens framgång i Spanien är han på mycket god väg mot sitt mål! Hela Skaftö gratulerar Marcus och hans stöttande familj!!


Text: AGNETA DIDRIKSON