Framgångar och motgångar ute i golfvärlden

Syskonen Kinhult
väljer olika vägar

”Det ska bli skönt att vila ut här hemma på Skaftö och sedan möta våren i Spanien efter nyår. Jag är naturligtvis inte glad över att säsongen på Europatouren inte blev så lyckad, men ser fram emot nästa år. Jag har lärt mig jättemycket.”

 

Skaftös golfstjärna Marcus Kinhult är tillbaka i föräldrahemmet i Fiskebäckskil. Som 19-åring var han i våras en av de yngsta som hade inträdesbiljetten till den stora europeiska proffstouren. Efter ett par tävlingar, där han antingen i flera inte klarade kvalgränsen eller inte alls fick vara med beslöt han sig för att gå ner på den undre touren - Challenge Tour. Där gick det bättre, men inte tillräckligt bra för att han skulle gå till slutspelet i Oman i oktober.

Spanien väntar
”Att spela nästa år på Challengetouren har jag absolut ingenting emot. Jag hoppas kunna lyfta mig själv och mitt spel ordentligt under säsongen”, säger Marcus som nu ska vila upp och träna. Närmast väntar ett läger med golfförbundets Utmanarsatsning i Dubai.
”Sedan blir det jul på Skaftö med familjen innan vi drar till Spanien för vårvintern”. berättar Marcus.

Pappa stöttar
Marcus pappa Mikael Kinhult lämnar vid årsskiftet jobbet som tränare på Skaftö Golfklubb efter cirka 25 år.

”Nu vill jag ha möjlighet att stötta mina två barn på ett 100-procentigt sätt och vi har den ekonomiska möjligheten”, förklarade Mikael när han i somras meddelade klubbstyrelsen sitt beslut. Klubbmedlemmarna har full förståelse för familjens beslut, även om Mikael kommer att saknas mer än han trott.

Nike sponsrar
När Marcus i fjol gick över till proffslivet var han en av världens bästa amatörer och hade alla de stora tävlingsvinsterna på sitt CV, inklusive två olympiska medaljer från Ungdoms-OS i Kina. Dessutom hade han med god marginal säkrat det åtråvärda kortet till Europatouren.

Det var alltså inga svårigheter för Marcus att säkra ett mycket generöst sponsoravtal med Nike - ett avtal som gäller över fem år.

Frida studerar…
Medan Marcus gick direkt från sin fina amatörkarriär in i proffscirkusen kommer lillasyster Frida att välja en annan väg. Hennes håg står till USA och det har blivit fler resor över Atlanten denna säsong. Sedan hösten 2015 studerar hon på distans och planerar att ta studenten våren 2018. Distansstudierna gör det möjligt för Frida att läsa intensivt mellan alla uppdrag. Just nu är hon på väg till West Palm Beach i Florida där hon ska spela Polo Junior Classic i slutet av november.

”Samtidigt ska vi besöka några intressanta universitet - Louisiana State, Oklahoma State och University of Arizona. Jag har haft lite kontakt också med de s k ”smart”-skolorna Stanford, UCLA och Duke University. Men vi får se hur det känns med de första besöken”, säger Frida, som just avslutar sin tredje termin - av sex på gymnasiet.

och tävlar
Efter jul bär det av till Spanien med familjen.
”Det ska bli sååå skönt. Därifrån reser jag nog på läger i USA och tävlingar i Portugal, Spanien och Frankrike, vad jag vet så här dags. Efter påsk blir det Sverige till många andra tävlingar runt om i världen”, säger Frida och återgår till skolböckerna.

Text: AGNETA DIDRIKSON