Grattis Marcus,
Tourkortet är ditt !!

Med stor koncentration klarade Marcus Kinhult att spela fantastisk golf under hela veckan vid finalen av Challengetouren. Redan i december tar han steget in på Europatouren.

Genom sin strålande andraplats i Challengetourens finalomgång säkrade Skaftös Marcus Kinhult sitt Europatourkort för säsongen 2018. Han slutade femma på rankinglistan, där de 15 bästa får spelrättigheter på den högre touren. Sämre gick det för veteranen Joel Sjöholm som inte riktigt fick till det mot slutet av säsongen och får stanna kvar på Challengetouren också nästa år.

Marcus Kinhult avslutade en fantastisk amatörkarriär 2015, när han - som 19-åring - via tio kvaltrundor i Europa - den s.k. Q-school - lyckades slå sig in på Europatouren. Men livet på touren blev tuffare än vad han - och många andra skaftösupporters - förstått och halvvägs igenom säsongen insåg Marcus att han inte skulle klara att behålla kortet och gick då över till den lägre Challegetouren. “Det var jättejobbigt att missa kvalgränsen vecka efter vecka och stå och träna på lördagsmorgonen istället för att spela”, berättade Marcus vid säsongens slut. Nu gick det lättare och Marcus lyckades såpass att han kvalade in till den stora finalen i Oman, dit de 45 bästa bjöds in.

Lärorikt

Men bland de 15 bästa lyckades han inte komma förra året. Istället blev det fortsatt spel på Challengetouren under 2017. “Jag har lärt mig massor under det här året. Jag har blivit bättre, som spelare men kanske allra mest som människa. Jag har lärt att hantera mig själv både på golfbanan och runt omkring”, berättar Marcus för en reporter som följer turerna i Europa. “Kanske gick det för fort i början. Det hände så mycket, jag var inte helt förberedd på omställningen från amatörlivet till det mycket tuffare proffslivet”.

Vintervila

Nu får Marcus vila en månad. Det kommer att göra gott för både kropp och själ. Marcus hade i somras problem med ryggen och avstod därför flera tävlingar - med risk att de andra skulle gå förbi honom på rankingen.

Ut i världen

Europatouren drar igång redan första veckan i december med några av de mindre tävlingarna där “nykomlingarna” brukar få plats medan de etablerade tar vintervila. De flesta går i andra världsdelar med start i Australien. Det är egentligen inte förrän i maj som touren sätter sig ordentligt i Europa.

Augusti i Göteborg

Till sommaren kommer den också till Sverige för Nordea Masters, som spelas på Hills golfklubb utanför Göteborg i mitten av augusti. Då kommer Marcus förhoppningsvis vara ordentligt etablerad som europatourspelare!


TEXT: AGNETA DIDRIKSON