Frida Kinhult tog brons i VM

Skaftös golfstjärna Frida Kinhult fick ett VM-brons i 16-årspresent.
Tillsammans med Filippa Mörk och Elin Esborn höll Frida alla lagen utom fantastiska Korea och grannen Danmark bakom sig under fyra VM-dagar i Kanada.
Nu väntar vila och skola.


Glada bronsmedaljörer: Coachen Malin Thorberg tillsammans med sina spelare - Frida Kinhult
från Skaftö, Elin Esborn från Delsjö och individuella bronsflickan Filippa Möörk från Karlstad.

FOTO: SVENSKA GOLFFÖRBUNDET

 

Sveriges flicklandslag slutade trea i World Junior Girls Championship som avgjordes 22-25 september i Kanadas huvudstad Ottawa på The Marshes Golf Club. Efter 72 hål slutade Sverige på par sammanlagt vilket var fyra slag efter Danmark och 22 slag efter suveräna världsmästarna Sydkorea. 16 lag deltog i tävlingen.

Efter en händelserik och motig start av VM-veckan med inställt flyg, förvunnet bagage och golfklubbor lärde vi oss gilla läget. Med bra inställning och stabilt spel var vi med och fightades i toppen redan från start och avslutade veckan på bästa sätt, med medalj, nya erfarenheter och uppnådda mål”, säger Malin Thorberg, coach för flicklandslaget till golf.se.

Individuellt brons
Det svenska laget bestod förutom Frida Kinhult från Skaftö av spelarna Filippa Möörk – Karlstad GK och Elin Esborn – Delsjö GK.

Bäst individuellt gick det för Filippa som slutade på bronsplats även individuellt medan Frida blev sjua och Elin delade 20:e plats. Totalt deltog 42 flickor under 18 år.

Pluggar hemma
Skolan har startat och Frida, som gick ut 9-an i Lysekil i våras, sitter på skolbänken som alla andra 16-åringar. Men skolbänken står inte på Lysekils Gymnasium utan hemma i flickrummet i Fiskebäckskil. Frida har nämligen beslutat att följa i storebror Marcus fotspår och läsa in gymnasiekurserna på distans vid Kalmar Korrespondensgymnasium.
Jag har valt ekonomi-programmet och studieplanen är precis densamma som vid vanliga gymnasier. Skillnaden är att jag läser ett eller två ämnen i taget och tentar av dem. Vi har gjort upp en tidsplan och jag kan läsa snabbare, men får inte hanka efter”.

Ge golfen tid
Anledningen till att Frida valt att läsa på distans är att hon vill ägna så mycket tid som möjligt åt sin golf. Redan för ett år sedan hade hon siktet inställt på att göra golfen till sitt levebröd framöver och den gångna säsongen har varit mycket intensiv med många utlandsuppdrag.
Ja, i år har jag nog spelat fler tävlingar utomlands än hemma, det blir nog ett tiotal innan året är över”, säger Frida som rätt nyligen kommit hem från Skottland, där hon vann första delen av den stora ungdomstävlingen British Girls och sedan kom 5-a i matchspelet.

Vinter i Spanien
Frida kommer att tillbringa den kalla hösten, vintern och våren någonstans i Spanien tillsammans med familjen. Frida har också spanska på sitt skolprogram och ska försöka bli riktigt duktig i det stora världsspråket.
Där är det ju golfväder året om och jag kan både träna och plugga och spela”, säger Frida, som är mycket flitig på träningsfältet. Och det är ju inte fel att ha Sveriges bästa golftränare till pappa. Mikael Kinhult, som kom till Skaftö för 25 år sedan, valdes till Sveriges bästa tränare för något år sedan av sina tränarkolleger inom svenska PGA.

USA lockar
Flera av de amerikanska college-coacherna var naturligtvis på plats i Kanada och några har redan hört av sig.
Jag kan tänka mig att gå på universitet i USA när den tiden kommer. Men ännu är inget bestämt och vi får inte börja ”prata” med coacherna förrän nästa höst”, berättade Frida inför resan till VM.

Text: AGNETA DIDRIKSON