Härlig höstgolf av syskonen Kinhult

Marcus mot Eurpatouren
Frida slog flera europaproffs

Marcus Kinhult hade häng på pall-platserna, men fick nöja sig med en 6e-plats i den viktigaste Challengetour-tävlingen i Kazakhstan. Lillasyster Frida - som enda amatör - utmanade de bästa europeiska damproffsen i en stor tävling i Spanien.

Sista helgen i september blev en strålande goflhelg för familjen Kinhult från Skaftö. Marcus, som gör sitt andra år som proffs, drog i österled till Kazakhstan. Det är den största av säsongens tävlingar om man undantar avslutningen i Oman. Eftersom Marcus missat flera av sommarens tävlingar på grund av ryggproblem och annat, behövde en bra placering för att kunna avsluta säsongen bland de 15 bästa. Då belönas man nämligen med ett inträdeskort till den verkliga Europatouren.

Öka farten

Marcus hade under sista varvet en möjlighet att hamna på tredjeplats, men två bogeys knuffande ner honom till en delad 6e-plats. Det gav € 13 900 och lika många poäng på rankingen. Det förde Marcus upp från en 29 tel en 18e plats, bara tre platser utanför värmen! Marcus har nu 4 tävlingar förutom finalen i mitten av november att förbättra sin position.

Kinesiskt guld

Första tävlingen går i Spanien, som nästan blivit familjen Kinhults andra hem. Sedan följer två stora tävlingar i Kina. Det var där Marcus för några år sedan tog både guld och silver i ungdomsolympiaden. Så där finns många goda vibrationer. Sista helgen i oktober bär det av till Emiraten och första helgen i november avgörs Challengetouren i Oman. Där bestäms vem som får Europpatourkortet och vem som får stanna kvar i Challengetouren. Skillnaden mellan de två turerna är främst prispengarna. En förstaplats på undertouren ger ungefär detsamma som en 15e plats på den högre touren.

Viva España

Frida Kinhult hade en fantastisk säsong bakom sig när hon - som enda amatör - slog ut på första tee i den spanska Europatour-tävlingen i Guadalmina. Nästan hela den europeiska aristokratin (många Solheim Cup-spelare) ställde upp. Frida hade blivit inbjuden till tävlingen eftersom hon i våras vann Spanish Ladies Amateur Championship. Mellan de båda spanska tävlingarna har Frida hunnit med att vinna EM-guld för flickor i Finland, spelat Junior Solheim Cup i och mot USA (där Europa förlorade), vunnit Skandia Elit för sin åldersgrupp.

Bästa svenska

Alla vi som håller tummarna för Frida hoppades att hon skulle klara kvalgränsen och få spela alla fyra ronderna. Det behövde vi inte oroa oss för. Efter två varv, när agnarna skulle sållas från beten, låg Frida bäst till av alla de svenska proffsdamerna på en delad sjundeplats. På lördagen klättrade hon upp till en femteplats, men två bogeys på söndagen förpassade henne tillbaka till 7e-platsen, som hon delade med bland andra norska superspelaren Suzanne Petersen.

Spansk vinter

Frida har ett år kvar i gymnasiet. Hon läser på distans och kan därmed hantera sin golfkarriär jämsides med sina studier. Familjen kommer att ha sitt vinterviste på spanska östkusten, d’r klimatet är perfekt för träningen. Nästa höst återfinns hon vid Florida State University, som var det universitet som drog vinstlotten när Frida och hennes landslagskompisar turnerade i USA för att hitta bästa möjliga avstamp - dvs bästa college-lag - för sin proffskarriär framöver.


TEXT: AGNETA DIDRIKSON