Nya spännande personer i fjärde Saltön-filmen
Fyra heltimmar Saltön ska
åter sätta Skaftö på turistkartan

”Kameran går.”
Fjorton personer som nyss småpratat och skrattat i den inre matsalen på Pelles Rökeri tystnar omedelbart. Endast två personer fortsätter sitt lågmälda samtal vid baren.
Det är tobakshandlaren Holger från Göteborg och krögaren Kabben , som äger och driver Lilla Hunden som filosoferar. ”Tack, det blir bra.”

Vi befinner oss mitt i filminspelningen av Saltön, del 4, som bygger på Viveca Lärns senaste böcker. Det handlar om en grupp människor från Göteborg, som av olika anledningar kommer till Saltön och där blir en del av öns bekymmer och glädjeämnen. Och det handlar naturligtvis också om tobakshandlare Blomgren och hans rundnätta hustru Emily och om den kärlekskranka Johanna och ”Ambassadören”, som har öns flottaste hus.

Luncherna levereras av Golfkrogen och Malin Söderlund och Claes Månsson låter sig väl smaka.


 
Dag Malmberg spelar krögaren Kabben som driver ”Lilla Hunden”. Hans förra fru Lotten spelas av hans fru i verkliga livet - Jill Ung.


Friskt blod
Det är sex år sedan Saltö-gänget med regissören Lena Koppel och skådespelarna Ulla Skoog, Tomas von Brömsen och Anki Larsson var på Skaftö för Saltön Nr 3. Och det är elva resp. nio år sedan Carin Mannheimer gjorde två omgångar TV-serier av Viveca Lärns första Saltö-böcker.
Många av skådespelarna har varit med i alla delarna, många i teamet likaså. Men många är också nya på båda sidorna om kameran”, säger Malin Söderlund, som avancerat från ”line producer” för 3-an till producent för hela det fjärde projektet.
Vi har kommit halvvägs och ligger bra till i tiden. Ett problem är att filen skildrar midsommartid på Saltön och här vi är i september. Jag tackar en högre makt varje dag som solen skiner. På film ser man inte att det saknas tio graders värme”, skrattar Malin.

38 skådespelare
Serien har 38 roller. Alla är naturligtvis inte med vid varje dags inspelningar, men det är tillräckligt att hålla reda på ändå. Nya i serien är bland andra Claes Månsson, som blev känd för svenska folket genom den humoristiska Lorry-serien. Sharon Dyall spelar en kvinna som ärvt ett hus på Saltön och Claes Månssons Holger är hennes toffelhjälte. Gunnel Fred spelar en ung änka med smak för falska italienare och Claes Malmberg kommer tillbaka i sin roll som ostronfiskaren.
Det är en relativt enkel produktion. Vi har ju inga kostymproblem, som man får i filmer som ska spegla en viss tid. Då ska ju alla statister också vara rätt klädda och rätt friserade”, säger Malin och berättar att den nya scenografen Lotta Bergman har försökt få fram konstnären Carl Wilhelmsons färger och ljus i både exteriörer och interiörer.

Snävt schema
Filmteamet damp ner i mitten av augusti och ska vara klara om en månad. Därefter sker klippning och ljudläggning under vintern och i början av april ska Malin, som är anställd på produktionsbolaget Anagram, lämna över fyra heltimmesprogram till Sveriges Television. SVT beslutar sedan när serien ska sändas. Kanske blir det redan hösten 2016 eller under vintern mot 2017.

28 i filmproduktionen
Vi är 28 personer i gänget och det är viktigt att var och en vet sin uppgift”, säger Malin. ”Det är ganska hierarkiskt uppbyggt med en avdelningschef och assistenter för alla viktiga delar: fotografi, scenografi, kostym, mask, administration och service-enheter”, säger Malin, som har kontoret i församlingshemmet i Fiskebäckskil som numera ägs av Föreningen Sjöstjärnan. Skådespelarna bor på Gullmarsstrand, teamet har hyrt in sig i olika hus över hela ön. Lunchmaten levereras av Golfkrogen av Micke Koivuhuhta och hans Marina.

Saltö-bussarna rullar
Efter de förra visningarna av serien - Saltön 1 gick i repris i somras - har Skaftö under flera år invaderats av bussar med folk som ville se hur verklighetens Saltön såg ut. Om det blir en spännande TV-serie med många exteriörer kommer säkert bussarna att börja rulla igen.
TV-filmen följer inte böckerna, handlingen är förlagd till sommaren istället för höst och vinter och slutet är helt annat än i boken. Men de gamla kära personerna känner man igen och de nya rollfigurerna lovar gott för fyra timmars trevlig upplevelse framför TVn om något drygt år.


Text & foto: AGNETA DIDRIKSON