Folkets Hus bjuder
på bio och musik

Nu rustar Folket Hus för en matig höst-säsong. Det blir bio för både stora och små och en jättefin utställning om islandsfisket i samarbete med Bohusläns Museum.

 

Sommargästerna har åkt hem och skolan har börjat. Hösten är här. Och det är då skaftöborna kommer samman för att lära och låta sig underhållas.

Äkta kärlek och falska toner
Redan andra helgen i september - söndagen 11e - är det dags för dubbel-bio. På eftermiddagen bjuds en vemodig kärlekshistoria med historiska vingslag: Förbjuden Kärlek om den svenska drottningen Victorias förhållande med läkaren Axel Munthe på Capri.

Senare på kvällen får man träffa Florence Foster Jenkins, den amerikanska arvtagerska som ville bli operasångerska men tyvärr inte hade rösten. Dock hade hon pengarna och kunde både finansiera grammofoninspelningar och konserter i Carnegie Hall. Meryl Streep, som sjöng så vackert i filmen Mamma Mia visar här att hon också kan sjunga riktigt falskt!
Barnbio blir det tisdagen den 13 september - tecknad film om husdjurens hemliga liv.

Sillen fanns på Island
Söndagen den 13 september invigs en påkostad och spännande utställning - På väg mot Island - det är Stig Selander, islandsfiskarnas förening, som öppnar den.
Sillen har haft en speciell plats i Bohusläns historia. Minst fyra stora sillperioder har Bohuslän tagit sig igenom. Den sista tog slut början av 1900 talet och då måste bohusläningarna söka nya vatten att fiska i. En ny destination var Island. Där fanns stor fet sill!
Och Bohuslän behövde sill, grossisterna och konservindustrin behövde sill. Från 1920-talet till slutet av 1960–talet fiskades det mycket sill utanför Island, något som islänningarna inte alls var glada åt.

Utställningen är producerad av Bohusläns museum i samarbete med Bohusläns Islandsfiskares förening och Skärhamns hembygdsmuseum. Besökarna får se båtmodeller, drivgarn, silltunnor, film och fotografier från Islandsfisket.
Utställningen varar mellan 18/9 och 16/10 och är öppen måndag, tisdag, torsdag och söndag klockan 14-18.

”Musik i mitten”
Torsdagen den 29 september, ungefär mitt i utställningsperioden, anordnas en allsångskväll med Birgitta Gunnarsson och Gladkören som underhåller med ”Sånger från havet”.

 

Text: AGNETA DIDRIKSON