Skaftös unga golfare i Sverige-final

Nu ska de spela för
platsen i Spanien-finalen

Nu finns chansen för Skaftö Golfklubbs juniorlag att via Sverige-finalen i Örebro till helgen än en gång gå hela vägen till stora finalen i Spanien. Elitspelarna Frida och Marcus Kinhult förstärker laget för att säkra avancemanget.

För fyra år sedan var Skaftöjuniorerna ett av de lag som fick göra upp om medaljerna i Junior SM. Nu finns chansen igen. “Om jag minns rätt kom vi trea”, säger Marcus Kinhult, som idag spelar på Europas Challengetour. Han har gjort plats i sitt tajta spelschema för att hjälpa laget till Spanien. Tidigare i sommar hittade han och tourkompisen Joel Sjöholm också en glugg för att hålla Skaftös elitlag kvar i högsta serien. Skaftölaget lyckades 2016 ta sig till den översta serien och vid årets uppgörelse kom det unga herrlaget på en hedrande sjundeplats - av 18.

God återväxt

Det är sista året som Marcus Kinhult kan spela med juniorerna, eftersom han fyllt 21 år i somras. Frida, snart 18, har några år kvar. Och det finns ett antal duktiga juniorer på klubben som är redo att axla ansvaret. En av dem är Algot Kleen, som dock inte kommer att ingå i klubblaget vid helgens spel eftersom han är uttagen till sitt första landslagsuppdrag. “Jag ska spela landskamp i Finland mot Finland och några andra landslag”, säger Algot.

Åter till Spanien

Frida Kinhult är just hemkommen från USA där hon spelat i Junior Solheim Cup, där de europeiska flickorna fick stryk av USA, men där Frida vann sin singelmatch och delade en foursome. Där fick Frida också möjligheten att träffa på några av de flickor hon kommer att möta om ett år när hon startar sin collegekarriär i Florida. Närmast efter JSM-spelet i Örebro åker Frida tillbaka till Spanien för att spela en Europatourtävling som hon blivit inbjuden till efter sin vinst i Spanska Öppna Amatörmästerskapet i våras.

Mot Europa-touren

Marcus Kinhult har under säsongen haft en del problem med ryggen och tvingades avstå från några tävlingar. Det har inneburit att han glidit ur den magiska Top 15-gruppen. En placering där ger inträdesbiljett till nästa års Europatour. Men nästa vecka är han på plats igen i England och i mitten av september avgörs den stora tävlingen i Kazakstan. En bra placering där kan för Marcus in i värmen igen.

Blandade lag

I JSM-lagen ingår både flickor och pojkar och i Skaftös lag på nio ingår tre flickor och sex pojkar. Förutom Frida spelar Josefine Amnefjord och Lisa Adolfsson. Marcus får sällskap av Elis Kleen, Isac Åreberg, XX, YY och ZZ. Håll tummarna under helgen så att våra golftalanger kan packa väskan mot Spanien!

GULDMEDALJÖR. Frida Kinhult har just kommit hem från USA där hon spelat Junior Solheim Cup. Förlusten mot USA förmörkade inte minnet av EM-guldet som Frida och flicklandslaget fick tidigare i sommar.


Text & foto: Agneta Didrikson