Skaftös Frida Kinhult i Sveriges VM-lag

Redan hett byte för
amerikanska college-coacher

Hon kan få en VM-medalj i födelsedagspresent om en månad. Skaftös golfstjärna Frida Kinhult är uttagen att spela VM för flickor i Kanada. Mästerskapet avgörs samma vecka som Frida fyller 16 år.
Hennes framgångar under säsongen - senast vid British Girls - har inte gått obemärkt förbi. Varken hos Svenska Golfförbundet eller bland golfcoacherna vid amerikanska universitet.

Skolan har startat och Frida, som gick ut 9-an i Lysekil i våras, sitter på skolbänken som alla andra 15-åringar. Men skolbänken står inte på Lysekils Gymnasium utan hemma i flickrummet i Fiskebäckskil. Frida har nämligen beslutat att följa i storebror Marcus fotspår och läsa in gymnasiekurserna på distans vid Kalmar Korrespondensgymnasium.
Jag har valt ekonomi-programmet och studieplanen är precis densamma som vid vanliga gymnasier. Skillnaden är att jag läser ett eller två ämnen i taget och tentar av dem. Vi har gjort upp en tidsplan och jag kan läsa snabbare, men får inte hanka efter”.

Ge golfen tid
Anledningen till att Frida valt att läsa på distans är att hon vill ägna så mycket tid som möjligt åt sin golf. Redan för ett år sedan hade hon siktet inställt på att göra golfen till sitt levebröd framöver och den gångna säsongen har varit mycket intensiv med många utlandsuppdrag.
Ja, i år har jag nog spelat fler tävlingar utomlands än hemma, det blir nog ett tiotal innan året är över”, säger Frida som rätt nyligen kommit hem från Skottland, där hon vann första delen av den stora ungdomstävlingen British Girls och sedan kom 5-a i matchspelet.

Rekordresultat
Att gå sju under par det första varvet var stort för mig. Mitt tidigare rekord var 5 under”, skrattar Frida, som nu kan sätta ett plus (+) framför sitt handicap på 3,1. Men de tävlingar som Frida deltar i dessa dagar spelas utan handicap, så det är ganska ointressant annat än som mått på hennes skicklighet. Hon är idag 2-a i Sverige i sin åldersgrupp och 3-a bland alla amatördamer, oavsett ålder. På världsrankinglistan över alla amatörer ligger hon på 107e plats.
Sommar året om
Frida kommer att tillbringa den kalla hösten, vintern och våren någonstans i Spanien tillsammans med familjen. Frida har också spanska på sitt skolprogram och ska försöka bli riktigt duktig i det stora världsspråket.
Där är det ju golfväder året om och jag kan både träna och plugga och spela”, säger Frida, som är mycket flitig på träningsfältet. Och det är ju inte fel att ha Sveriges bästa golftränare till pappa. Mikael Kinhult, som kom till Skaftö för 25 år sedan, valdes till Sveriges bästa tränare för något år sedan av sina tränarkollger inom svenska PGA.

Framtiden
Jag vill fortsätta att utvecklas i den takt jag gjort hittills vad gäller golfen och studierna ska också skötas”, säger Frida.
Ett proffsliv hägrar naturligtvis om några år. Till skillnad från sin bror Marcus, som ska försöka kvalificera sig till Europa-touren i höst, kan Frida tänka sig några år på universitet i USA.
De amerikanska college-coacherna har redan börjat ringa, men vi ska inte ”prata” förrän nästa höst”!

Text & foto: AGNETA DIDRIKSON


Sweet Sixteen - och redan VM-spelare! Frida Kinhult laddar på
hemmaklubben inför nya utmaningar på golfbanan.
 

Skaftös Frida Kinhult flankerad av sina landslagskamrater
Elin Esborn från Delsjö och Filippa Mörk från Karlstad.
FOTO: GÖRAN SÖDERQVIST