Frida har nått sitt 2016-mål
Med i Europalaget
i Junior Ryder Cup

”Mitt mål för säsongen är att få spela Junior Ryder Cup i september”!
Det sa Skaftös stjärngolfare (på damsidan) Frida Kinhult till Skaftöposten i början av juni. Nu har hon nått sitt mål. Tillsammans med två andra svenska juniorflickor är hon del av Europas lag mot USA.

Frida Kinhult

FOTO: Göran Söderqvist

 

Att spela stora Ryder Cup är det finaste en europeisk eller amerikanska manlig golfspelare kan vara med om. Striden mellan de båda lagen, som möts vartannat år på de olika kontineneterna, är knivskarp. Tävlingen går i år i slutet av september/början av oktober i Minnesota.

Det blir också platsen för Junior Ryder Cup som spelas veckan innan. Det var en glad nyhet för svenska förbundsledningen att två svenskor  - Beatrice Wallin och Skaftös Frida - blev de som den europeiska kaptenen Maitena Alsuguren ville ha med i sitt lag.  Unga Julia Engström från Ringenäs toppade den europeiska rankinglistan och var självskriven.
.
Svårt att välja
De båda kaptensvalen på flicksidan i Junior Ryder Cup ställde till med vissa svenska uttagningsproblem inför flick-VM eftersom de båda stortävlingarna går samtidigt. Junior Ryder Cup spelas 26–27 september i USA, och flickornas Lag-VM 27–30 september i Kanada. Både Beatrice Wallin och Frida Kinhult var redan klara för VM men fick välja vilken tävling de ville spela. De valde Junior Ryder Cup som spelas vartannat år mot VM som går varje år.

USA nästa för Frida
Att få tävla i USA ger värdefull erfarenhet inför framtiden då många unga spelare fortsätter sin golfkarriär där på college.  Frida Kinhult har definitivt siktet inställt på att fortsätta sin golfutbildning i USA när hon blir klar med sina gymnasiestudier.  Hösten 2018 bär det av till USA.
”Vi har börjat titta på olika universitet, bland andra Louisiana, Arizona och Oklahoma State”, har Frida berättat. 
Men det kan också bli ett direktförsök till den amerikanska Symetra Tour - det är USAs motsvarighet till Europas Challenge Tour.  Hon har två år på sig innan hon måste välja.

 

 

TEXT: AGNETA DIDRIKSON