"Hannas" fyller 60 år

Didriksons kläder säljs ännu
i den gamla Fabriken

Hannas i Hamnen, Grundsunds populäraste klädbutik, fyller 60 år denna sommar och en av de regniga dagarna i slutet av juli bjöd ägarna Caroline och Charlotte Bäcker alla kunder på härligt grön prinsesstårta och kaffe för att fira jubilaren. Hannas butik ligger i det gamla fabrikshuset, där allting började för 104 år sedan.

"Hanna", dvs, Johanna Didrikson, startade tillsammans med sin man Julius tillverkning av oljekläder i Grundsund 1913. Anledningen var att det saknades bra skyddskläder för fiskare - befolkningen längs Bohuskusten. Hanna och Julius hade testat olika oljeblandningar som kunde hålla vätan ute och 1913 var de redo att sätta igång. Hanna var då 21 år och mamma till 1-åriga Sonja. De första åren var Didriksons kompanjoner med familjen Grundén men på 20-talet gick familjerna skilda vägar.

Hanna gjorde jobbet

Julius var en samhällets man, satt i många styrelser och sysslade också med olika uppfinningar. I praktiken blev det Hanna som skötte arbetet på "Fabriken". Men det var naturligtvis fabrikören Julius som signerade böckerna! Till en början syddes underställen av hemsömmerskor, men redan andra året inredde Hanna en sysal och symaskiner köptes in. Det är i denna sal på våning ett som försäljningen i "Hannas" sker idag. Hon anställde och avskedade sömmerskorna och hon skötte bokföringen i början. Hon blev också så småningom en viktig person i samhället och ingick i många år i Fattigvårdsstyrelsen.

Stannade inom släkten

När Hanna bara var drygt 50 år dog Julius och alla förväntade sig att Hanna skulle ta över. Men i efterkrigstidens Sverige blev kvinnor inte företagsledare. Svärsonen Bernt var civilingenjör och ingen försäljare. Men hans lillasyster Kerstin var gift med Lars Bäcker, som var en gedigen marknadsförare! Lars och Kerstin flyttade med sina två barn till Grundsund och tog över ruljansen i det gamla fabrikshuset i hamnen.

Flytt till Åmål

1957 blev stugan för trång för Didriksons och VD Lars Bäcker, som utökat sortimentet med seglarkläder och moderna regnkläder för “vanligt” folk. Det var ont om plats i fabrikshuset och det fanns inte tillräckligt med personal att få i närområdet. Flyttlasset gick. Fabriken tömdes, men där symaskinerna brummat inreddes nu ett sommarviste åt familjen som vant sig vid västkustlivet med bad och segling.

Andra sorteringen

För att inte slösa bort bra utrymme startade familjen Bäcker en sommarförsäljning i bottenplanet av kläder som inte riktigt var perfekta. Några av de tidigare sömmerskorna skötte ruljansen och Lars kunde packa segelbåten och njuta välbehövlig semester. Han gladdes över gott väder för sin segling och åt regn för sin försäljning.

Fjärde generationen

När sonen Anders tog över företaget utökades sortimentet och idag - när Anders döttrar Caroline och Charlotte driver Hannas - säljer man både Didriksons kläder - och idag är det inte någon andra sortering, inte - och andra goda klädmärken. Så arvet efter Johanna är väl omhändertaget. Välkommen till Hannas i Hamnen!

Hanna och Julius Didrikson utanför sitt hem i Grundsund - året är 1942.


Text och foto AGNETA DIDRIKSON (Hannas barnbarn)