Marcus Kinhult slog till igen!

Vinst:
En halv miljon kronor
- om han varit proffs idag


I måndags ringde telefonen hemma hos Kinhults i Fiskebäckskil. Kunde Marcus möjligen komma till Crans Sierre i Schweiz och spela med i en av de stora Europatourtävlingarna. Det hade kommit ett återbud från en duktig engelsk amatör.
Jo, Marcus kunde.

Han fick tid med två träningsvarv innan det var dags för start på torsdag eftermiddag. Tillsammans med sin kompis Adam som caddie noterade han varje träd och varje lutning på de luriga greenerna.
När skymningen kom över de schweiziska alperna klev det unga svenska paret av sista green med ett scorekort på 65 slag - 5 under par och en placering bland de tio bästa.

Stjärnspäckat fält
Tävlingen i Crans är en av de stora på Europatouren eftersom den också räknas in i Asientouren och därmed lockar de bästa från Korea, Thailand och Indien. Patrik Reed från USA (Ryder Cup-spelare) och spanska stjärnan Sergio Garcia var några av de mest kända.
Elva svenska spelare kom till start, däribland två tidigare vinnare - Robert Karlsson och Mattias Grönberg - också han med anknytning till Skaftö, då han tillbringat många somrar i sina föräldrars hus i Fiskebäckskil. Sex av svenskarna gick vidare till spel i helgen och av dessa var Marcus bäst med 9 slag under par.

Tredjedags-frossa
När Marcus i början av sommaren spelade i den svenska Europatour-tävlingen i Skåne ledde han hela fältet efter två dagar, men drabbades lite av tredjedags-kramper. Alla puttar som rulla i de första två dagarna smet denna tredje dag förbi. Och Marcus sjönk ner genom spelfältet till en 33:e plats vid tävlingens slut.
Skulle samma sak hände i Crans? Ja, nästan. Efter några svindlande minuter på lördagens förmiddag då Marcus delade ledningen med engelsmannen Danny Willet och australiensaren Richard Green hamnade Marcus ombord på ”bogey-tåget” och från -11 föll han till - 6 och cirka 16 placeringar. Men till skillnad från i Skåne i våras lyckades han denna gång samla repa sig och slog ut på sista hålet på samma nivå som han börjat dagen -9. Det 18e hålet denna tredje dag vill han nog helst glömma. Efter ett vattenbesök och en treputt, som gav honom en triple bogey (3 över hålets par), lommade han av banan på beskedliga - 6.

God spurt
På söndagen var allas blickar på duellen mellan engelsmännen Danny Willet, som ligger i översta gruppen inför finalen i Dubai i vinter, och debutanten 21-årige Matt Fitzpatrick. Marcus var utanför rampljuset och kunde spela sitt eget spel. Detta spel var lite av en berg- och dalbana men med 2 under par för dagen slutade han på en dela 10-e plats. Denna plats hade renderat honom en check på 48.400 Euro (cirka 470.000 kronor). Om han varit proffs.
Men amatörer får inte ta emot pengar. Nu fick han resa hem med en stor portion självförtroende i bagaget. Han hade klarat av att ha ledningen och tappa den - men att komma tillbaka! Det var också värt en del.

Proffs i höst
Marcus siktar på att bli proffs i höst och försöka kvalificera sig för spel på Europatouren nästa säsong. Det är mycket troligt att får inbjudningar till fler proffstävlingar i sommar och många på Skaftö tycker att han redan förtjänar en plats där.
Vem som vann i Crans? Spelar det någon roll?
Okej då! Det gjorde Danny Willet - före Fitzpatrick och en tredje britt. På fjärde plats kom Pelle Edberg från Hook - också han med släktrötter på Skaftö. Han svarade för en av sista dagens bästa rundor med 63 slag.

AGNETA DIDRIKSON

 

Marcus Kinhult, som blev delad 10-a på den stora proffstävlingen i golf i Schweiz helgen, passade också på att fira sin 19:e födelsedag.

FOTO: Göran Söderqvist