Ship to Gaza på turné längs Bohuskusten

"Nästa år ska blockaden hävas"

"Tillsammans häver vi blockaden" - det är slagordet för föreningen Ship to Gaza Sverige. Just nu besöker man sommarorter i Sverige med segelbåt och husvagn. Turnén ingår i föreningens förberedelser för nästa års aktion: Armada for Gaza. I veckan seglade "Mairead" in i Grundsunds hamn.

"Vi planerar att köpa in fyra mindre och en större segelbåt som tillsammans ska segla i en fredlig armada från Sverige, ner genom Europa med målet Gaza hamn. Den första är Mairead som nu gör sin tur längs den svenska västkusten", berättar Andreas Gustafsson, som är kapten på båten.

Illegal blockad

Armada for Gaza - armed with peace and solidarity - är parollen för föreningens nästa försök att häva den illegala blockaden mot Gaza som nu pågått i ett decennium. Man har valt att lägga fokus på Gazas barn och unga som är hårt drabbade av ockupationen. Över 50 procent av befolkningen i Gaza är barn varav de som är 10 år redan upplevt tre krig.

Mindre skala

"Tidigare har stora dyrbara båtar, som den internationella Ship to Gaza-föreningen använt, beslagtagits. Nu försöker vi i Sverige att använda mindre farkoster. De små båtarna ska ta kanalvägen ner genom Europa medan den större går havsvägen", berättar Andreas Gustafsson.

Fartygen skänks

"Om vi lyckas tränga igenom blockaden nästa sommar så ska vi skänka de små båtarna till Palestinas ungdomar så att de kan lära sig segla och njuta av ett vanligt liv", säger Andreas Gustafsson. Det större fartyget ska vi skänka som ett skolfartyg, på vilket de kan utbilda de sjömän som Gaza så väl behöver den dagen hamnen i Gaza åter öppnas upp.

Pengar behövs

Under dygnet i Grundsund kommer de tre i besättningen - kapten Andreas och hans gastar Jan Strömdahl och Peter Dahllöf - gå omkring bland befolkningen och gästande och försöka prata för sin sak och skramla med bössan. Pengar är alltid en bristvara i en förening som Ship to Gaza Sverige. Man kan också donera via föreningens hemsida.

10 års blockad

Israel har blockerat befolkningen i Gaza under tio år. På Gazaremsan bor nära två miljoner människor, många av dem flyktingar från andra palestinska områden som Israel ockuperar. Cirka hälften av alla som bor i Gaza är barn och ungdomar och den är denna grupp som Ship to Gaza nu vill fokusera på

Vidare söderut

När “Mairead" styr vidare söderut står Kärringön och Mollösund på tur. I Mollösund ansluter vänsterpartiets EU-politiker Malin Björk som kommer att delta i aktiviteterna. Hon har tidigare varit ombord på Womens ́s Boat to Gaza tillsammans med fredsaktivisten Mairead Maguire, nordirländsk frespristagare 1976, som givit båten sitt namn.

Armada For Gaza - nästa sommar gäller det. Årets turné längs Bohuskusten är till för att vecka uppmärksamhet och samla in pengar.


Text & foto: Agneta Didrikson