Emil Didrikson missar sällan en hummerfiskar-vecka på Skaftö. I höst blir han ägare till Henrik Stensons båt - den ska heta The Open.

FOTO: EMMA DIDRIKSON

Här är skaftögrabben
som fick Stensons båt

”Grattis Emil, båten är din!”
Världens hetaste golfspelare, svenske Henrik Stenson, har just vunnit anrika British Open och intervjuas I TV av Göran Zachrisson. Samtalet glider in på fiske och hur man slappnar av ute på sjön i båten.
”Nej visst. Jag har ingen båt längre. Den har jag lovat bort till en kompis om jag skulle vinna en major”, säger Henrik Stenson och vänder sig sedan rakt in i kameran:
”Grattis Emil, båten är din”!

 

På Skaftö sitter Emil Didrikson, lycklig över vännens fenomenala vinst och SMS-ar:
”Tackar, tackar - jag bygger ut kajplatsen”.

Gammal skaftösläkt
Emil Didrikson är född i Lysekil och är barnbarnsbarn till Hanna och Julius Didrikson, som 1913 startade Didriksons Regnklädesfabrik i det gamla fabrikshuset i Grundsunds hamn. Under flera år var han delägare i fabriksbyggnaden men sålde den för några år sedan till sin kusin och till företaget ”Hannas”, som driver flera klädbutiker på Skaftö.

Möttes i jobbet
”Jag träffade Henrik Stenson första gången i början av 2000-talet, när jag jobbade på företaget Sportyards. Vi hanterade affärerna för  ett antal duktiga unga golfare och Henrik var en av dem”, berättar Emil som just den här veckan är på besök i Grundsund med sin familj.

Stenson på Skaftö
”Vi upptäckte snabbt att vi hade gemensamma intressen utöver golf. Båtar och fiske, till exempel. Henrik var här hos mig några dagar i slutet av augusti 2003 och vi fiskade torsk och spelade yatzy och pratade om livet. Det var under en av hans låga perioder när golfen inte fungerade och min förhoppning var att lite fiske och snack skulle få honom på gott humör”, berättar Emil.

Vänskapen håller
Både Emil och Henrik lämnade var för sig Sportyard några år senare, men har hållit kontakten genom åren. De ringer och mailar och gratulerar till bröllop och barnafödslar.
”Henrik är den sortens person som ställer mycket hårda krav på sin omgivning, främst på sig själv. Jag tror att nyckeln till att jag fortfarande är hans vän är att han anser att jag levererat det vi kommit överens om”, berättar Emil, som nu ser fram emot att få den stensonska båten levererad till bryggan på Didriksdal på Värmdö.

Inte i USA
”Vi har ju pratat mycket  båt genom åren och när han började prata om att sälja sin så sa jag att då är jag intresserad av att köpa.  Inför årets golfsäsong tyckte vi båda att detta var det år när Henrik skulle vinna en major så jag föreslog att om/när han gjorde det så skulle jag få båten. När han startade så bra på US Open för någon månad sedan sa jag att nu bygger jag ut bryggan!”

Båt-byte-dags
US Open blev ingen framgång för Stenson, men i helgen kammade han hem den vackra bucklan från British Open och sprängde en massa rekord på vägen.
Emil och hans hustru Emma har idag en ribbåt för familjebruk på Värmdö. Den ska nu säljas och pengarna tänker Didriksons sätta in i något av Stensons välgörenhetsprojekt.

TheOpen
”Emma och jag ska sitta ner med Emma och Henrik och  prata igenom var det skulle göra mest nytta.  Jag har några bra idéer, ” säger den blivande ägaren till Stensons båt, en 21 fot plastbåt med styrpulpet, som han kommer att döpa till ”TheOpen” - vad annars?

AGNETA DIDRIKSON