Kanaljubileum II:
Atlantic-räk, barnlekar & våt stafett

Broskärs donation skapade Skaftös vackraste promenad

Kanaljubileet i Grundsund firades med pompa och ståt i två dagar - båda halvorna kring hamnen och kanalen fick sin beskärda del av folkets uppmärksamhet.
Men de allra största applåderna fick Tor Evert Broskär, en gråhårig man i sina bästa år med glitter i blicken. Han klippte av det blågula bandet till den nya bergsleden.
Och det hade han all rätt till. Det var nämligen hans pengar - den stora anonyma donationen på 3 miljoner kronor - som gjort bergsleden möjlig.

De som vilse vandra
nya stiga leta
varav sedan andra
hava gagn att veta.
Där i gångna dagar
fäder vilse irrat
nu på stigar kända
deras barn kanhända
gå och återvända
tryggt och oförvirrat
som i hemmets hagar.

Med denna dikt av Gustaf Fröding öppnade Tor Evert Broskär den nya bergsleden som byggts i rekordfart under försommaren. Och han var verkligen den rätte att klippa det blågula bandet. Det är nämligen hans stora donation, tills nu en anonym gåva till Skaftö Öråd, som bekostat denna nya natursköna sträckning över bergen längs havet mellan den nya badplatsen i Skäddhålan och den gamla i Vigerna.

Många gissningar
Hundratals skaftöbor hade samlats i Skäddhålan för att delta i invigningen av den nya leden, och var glada och nöjda att applådera Örådets representanter som inledde ceremonien tillsammans med bleckblåsar-sextetten Lindeblecket. Alla hade hört talas om den stora donationen och många hade försökt gissa vem som varit så generös.

Att nu få möta och höra donatorn blev ett stort extra plus i det välmatade programmet.

Två dagars fest

Redan i fjol firades Kanaljubileet i Grundsund. Kanalbygget tog nämligen fyra år i anspråk, från 1914 till 1918 och skaftöborna vet att utnyttja tillfällena till fest och kalas. Så det kommer att firas i ytterligare två år.

Västra Kajen blev skådeplats för första dagens firande, där dagen startades med Skaftömästerskapet i makrillfiske. Pristagare i SM blev Moa Josefsson som drog upp den största, Oscar Johansson som fick flest och välkände elektrikern Lars Henry Antonsson som fick den minsta fisken jute på den blåsiga Gåsöfjorden.

Räkor i massor…
Vid kaj låg den fina röktrålaren Atlantic som dagen till ära öppnade hela båten för besökare. Man fick se trålen, kokeriet och de små fick sitta inne i den stora styrhytten.

På kaj hade krogen Smultron & Tång ställt upp tält och serverade färska räkor och rosévin till lunch-hungriga gäster.

och böcker…
Det hördes dragspelsmusik som sig bör på en västkustsk fest. Det var Janne Magnarsson (tidigare hälften av duon Öbarna) som lockade till köp av boken ”Farfarshistorier från Ösö” , barndomsminnen som han skrivit under vintern och som nu ges ut av Bohusläns Museums förlag.

och kaffe…
Östra Kajen tog hand om festligheterna på lördagen. Lindeblecket, en bleck-sextett från Lindesberg med rötter på Skaftö, bompade takten när barnen hade femkamp i blåsten. Kaffe och hembakt njöts av både inföding och turist i lä på Fisketorget.

dikter och blågult band
Så var det dags för invigningen av den nya bergsleden och där kom då den stora överraskningen: den anonyme donatorn bakom gåvan på tre miljoner kronor till Skaftö Öråd trädde fram, läste passande rader av Fröding om nya stigar att finna…klippte det blågula bandet till stora ovationer.

Bohusläns vackraste
”Jag har vandrat mycket i Bohuslän, och det här är en av de vackraste sträckningarna. Jag är glad att vi alla på Skaftö - och våra många besökande - nu kan få njuta av den”, säger Tor Evert Broskär, som bor halva året i Grundsund och vintertid bor i Halmstad.

Tre barn i skolan
Tre miljoner kronor är en väsentlig donation - en kortare led från Ösö-City ut till badplatsen i Hålsänkan har också byggts - och Skaftö Öråd kommer att använda pengarna klokt. Men tre barnbarn i skolåldern är troligtvis mycket värdefullare för samhället - Tor Everts son är sedan några veckor fastboende i Grundsund och hans tre barn har skrivits in i Skaftö Skola.

Ett gott exempel
Måtte Tor Everts välgärning inspirera andra skaftö-vänner att stödja nya initiativ som ökar livskvaliteten på vår fina ö!

Text & foto: AGNETA DIDRIKSON

 

Vilgot och Sixten Didrikson fick hälsa på i styrhytten hos
en av Atlantic-sönerna Ohlsson. Foto: Emma Didrikson

 

Janne Magnarsson försökte sälja sin bok till Birgit Johansson, som sommarbodde på Gåsö när hon var gift med boxaren Ingemar.
Foto: Alexander Edström
 
Familjen Stråth från Jönköping hälsar på farfar och farmor som har stuga i Grundsund. Emilya, Lovisa och Julia heter Sarahs och Andreas döttrar.
 
Att det går att komma till Skäddhålan via långa bergsbryggan också för rullstolar bevisades när Ingela Öster fick skjutshjälp av maken Ingvar och vännerna Bengt och Cathrine Stenbeck.
 
Donatorn Tor Evert Broskär klippte av det blågula bandet och citerade sedan Fröding i en dikt och att bana nya vägar för barn och barnbarn. Stora applåder för både dikt och donation!
 
Länge var Tor Evert Broskär anonym för skaftöfolket. Kent Juvén i Örådet, projektledare för bergsleden, var en av de få invigda.