Ett kulturhus som gör skäl för namnet
Västkustkonst och världsopera på Skaftö Folkets Hus i sommar

Det blir mycket konst på kulturhuset i Grundsund under sommarmånaderna.
Men också musik av högsta klass.

 

Redan till helgen slår Skaftö Folkets Hus upp dörrarna till ett av sommarens populäraste konstevenemang - Royson Marins stora utställning av västkustmålare. Vill dupryda en vägg med en Gunne eller Olle Skogman - häng på låset på fredagen den 8 juli. Den utställningen pågår bara i fem dagar så det gäller att passa på.

Konsthantverk
Veckan därpå - 16 till 28 juli - drar Skaftö Konst- och Hantverksförening in med sina roliga produkter. Här finns allt av smide och snide, textil och keramik, olja och akvarell. Under två veckor kan man botanisera och beundra och kanske bära hem.

Naturen en källa
Christina Gunterberg, Wendela Liander och Björn Ryfors visar sin konst mellan 30 uli och 3 augusti.

”Att måla och skapa i olika material har varit en drivkraft i hela mitt liv, men detta har jag mest sysslat med på fritiden. Efter pensioneringen har jag dock mer målmedvetet målat och gått på flera kurser under många år på bland annat Art College i Göteborg, Lindholmens Konstskola och Gerlesborg”, säger Christina Gunterberg

”Jag går ofta ut med kameran och letar motiv. Naturen är en outtömlig källa och har givit mig många upplevelser både i skogen och på havet, vilka jag försöker att förmedla”, säger Christina Gunterberg.


Konstsamtal
Kristina Mellström arbetade tidigare som intendent på Borås Konstmuseum och var under många år med om att bygga upp museet till en av Sveriges mest framstående institutioner för samtidskonst och konstpedagogik. Hon kommer till Folkets Hus två gånger under sommaren.

Först den 10 juli (under Roysons utställning) pratar hon kring naivt konstskapande under rubriken "Bland äktnaiver, naivister och realister”.

I ett samtal kring bildskapandets inneboende kraft och betydelse botaniserar hon bland begrepp som Särlingar, Naivister och Äkta Naiver.

Är det någon skillnad mellan en äktnaiv konstnär och en naivist? Finns det en gräns mellan påhitt och verklighet ? Du får möta både Knut, Olle och Erik i bilder du känner igen eller aldrig skådat.

Senare i augusti handlar det om vatten som inspiration och uttryck i olika konstnärsskap. ”Blått som havets vatten …” knallar hon sin föreläsning som ger bilder av nära och kära konstnärer som inspirerats av vatten.

Goda musikupplevelser med Evert….
Vad vore ett kulturhus utan en föreställning om Evert Taube. Skaftö har speciella relationer till den store skalden och vismakaren. Han vistades ofta på Islandsberg och Huldas Karin har ättlingar på vår ö.

”Evigt Taube” kallar Dan Nerenius och Ole Moe sin föreställning. Ole Moe startade i en popgrupp i Trollhättan och han har varit krogtrubadur och medverkat i olika vis-och musikgrupper. Dan Nerenius är skådespelare och regissör. Här låter de Evert och sonen Sven-Bertil sjunga och samtala om livet och hur man skapar musik.

Andrei Ivanovitch…
Förra året var det utsålt långt i förväg när Andrei Ivanovitch gav konsert. Han är ansedd som en av de stora tolkarna av rysk pianomusik, föddes i Bukarest 1968 och utbildades bl.a. vid Leningrads Musikkonservatorium och Musikakademien i Moskva.

Andrei har varit medlem av bl.a. Ryska Nationalorkestern, erkänd som en av världen bästa klassiska orkestrar, och St. Petersburg Philharmoniker. Han är guldmedaljvinnare vid Worlds Piano Competition i Cincinnati, hedersmedlem av International Chopin Society och Professor vid St Petersburg Musikkonservatorium. Förboka gärna på tel 0705 321995 för att vara säker på en biljett.

och Carmen
Skaftö Folkets Hus var ett av de första som direktsände operamatineerna från Metropolitan i New York och skapade därmed ett intresse för god opera. Numera har andra Folkets Hus - bl a i Lysekil - tagit över den traditionen. Men det betyder inte att operan går skaftöborna förbi.

Den 20 augusti live-sänder man från den fantastiska scenen Dalhalla utanför Rättvik Bizets Carmen i en unik föreställning skapad för kalkbrottets unika förutsättningar! En Carmen som lever, älskar, hatar och dör vid sjön där hon och hennes kumpaner tillfälligt slagit läger. Här utspelar sig det kända dramat om kärlek, fattigdom, svartsjuka och mord. En föreställning fylld av sångsolister i världsklass, Dalasinfoniettan, 75 körsångare, 25 professionella dansare från hela landet, barn och statister. Och båtar på sjön!

För regin står operasångaren och regissören Ulrik Qvale och för kostym och scenografi Karin Sundvall. Dirigerar gör Dalasinfoniettans nye chefdirigent Daniel Blendulf och Dalasinfoniettan spelar förstärkta av frilansande extramusiker. Stjärnkoreografen, känd från Bounce, Ambra Succi medverkar med cirkaa 20 dansare.

Carmen spelas av Pers Anna Larsson. Entré 220 kronor och i pausen kan kan få en operasmörgås och ett glas vin för hundralappen.

Text: AGNETA DIDRIKSON

 

 
 
 
 

 

 

 

Stor Loppis på

Skaftö Folkets Hus


Har du saker hemma som du inte behöver längre, men som skulle kunna passa hos andra? Skaftö Folkets Hus öppnar för ett Loppis, där alla kan komma och sälja och köpa. Hyr ett bord för 100:- och sälj dina prylar.

Loppmarknaden är öppen mellan 10.00 och 14.00, redan 09.00 kan du komma och ställa upp dina saker.

Ta kontakt med Skaftö Folkets Hus om du vill vara med och sälja!