Gamla hus
är vårt kulturarv

Har du lyckan att bo i ett verkligt gammalt hus på Skaftö? Då ska du inte missa den mycket ambitiösa utställningen ”Se Huset” som invigs i Skaftö Folkets Hus i Grundsund på Kristi Himmelfärdsdagen. Det är ett samarbete mellan nätverket Slow House, Folkets Hus och Lysekils kommun.

Färg är viktigt när det gäller renovering av gamla hus. Både nyansen och kvaliteten. Orange har blivit projektgruppens färgval för utställningen ”Se Huset”. Inne i ”huset” syns från vänster Anna Wigell, Ingvor Kamperin (skymd), Amin Payandehrad, Agnetha Götesson, Jalle Jarlöw, Marie Erbeus, Josefine Kaldo, Anita Larsson Modin och Malin Karlsson.

 

”Utställningen är mycket fysisk med workshops, föredrag, rådgivning, kafé och butik. Vi har också två rundvandringar i våra samhällen.  Men tanken är också att skapa ett forum för kunskap, få igång ett samtal kring gamla hus och hur man bäst tar hand om dem”, säger arkitekt Marie Erbeus.
”Om detta faller väl ut vill vi från kommunen gärna gå vidare ut till andra områden. Vi samarbetar också med Nääs Slöjd- och Byggnadsvård för att göra deras kunskap tillgänglig”, berättar Malin Karlsson från kommunens planenhet.

Bevara bygden
Tillsammans med sin man Jalle Jarlöw och antikvarien Anita Larsson Modin arrangerade Marie Erbeus en liknande utställning på Saltarvet i Fiskebäckskil för 20 år sedan. Det blev mycket uppskattat och nu utgör trion kärnan i nätverket Slow House.
”Det finns en mening i gamla hus. Det gäller att finna den och att sedan renovera med varsamhet. Idag ska allting gå fort. Man ska ta sin tid. Vi vill att utställningen ska ge både husägare,  hantverkare och andra en insikt om att vi är en del av ett kulturarv”, säger Anita Larsson Modin, som ska hälsa välkommen och öppna utställningen tillsammans  med skådespelaren Ulla Skoog.

Komiker öppnar fönstret
Ulla Skoog har tillbringat mycken tid på Skaftö under inspelningarna av alla Saltö-serierna, hon spelar den kärlekskranka Johanna. Men det är inte sin roll som Saltö-person som Ulla Skoog har kallats till Grundsund.
”Hon sommarpratade förra sommaren och ägnade stor del av tiden åt byggnadsvård. Hon pratade om fönstervård, hon har uppmärksammat göteborgarna på att endast 20 procent av originalfönstren finns kvar i stadens gamla hus. Hon ska göra TV-program om byggnadsvård. En helt ny karriär!”,  berättar Marie Erbeus.

Världsberömda
Fönster är ett kärt ämne för Slow House. Till utställningens avslutning, den 15 juni,  har man lyckats  bjuda in Sonja och Hans Allbäck. Detta är det lilla skånska familjeföretaget som för några år sedan fick uppdraget att ta hand om franska slottet Versailles 3000 fönster.

Framtiden
”Vi har två projekt för barn under utställningsperioden”, såger Anna Wigell från Lysekils kommun.
”I det ena har vi engagerat elever i Skaftö skolas årskurser 4-6.  Dom ska jämföra miljöer då och nu. Vi har gamla bilder och tar nya på samma platser och barnen ska forska och sedan förklara vad som hänt och varför”, berättar Anna.
Man kan också köpa byggsatsen ”Se Huset - som fågelbord”.  Varje hus är numrerat och bygglov är redan beviljat. Barnen kan få hjälp att spika ihop huset på plats och måla det med giftfri linoljefärg.
Under alla utställningsveckorna mellan 5 maj och 15 juni kan barn också rita och mäla sitt drömhus.

Samtalet fortsätter
”Och när utställningen är över gör vi en fullspäckad katalog över allt som hänt”, säger Josefine Kaldo från kommunen.
”Vi hoppas att utställningen blir ett startskott för samtal om hus och byggnadsvård på vår ö”, säger Marie Erbeus.

AGNETA DIDRIKSON