Äntligen klart.
Skaftö får sitt rehabcenter!

Med klar majoritet röstade kommunfullmäktige på torsdagskvällen för den detaljplan som gör det möjligt för Sturebadsgruppen att bygga ett friskvårdscenter i södra Stockevik med huvudbyggnad för behandlingar, annexhus för patienter och därtill cirka tio helt vanliga bostadshus.

Grundsundsbon Tomas Falk är ledsen idag. Grundsundsbon Bo Göthesson är glad idag.

 

”Det är ett stort steg mot en positiv framtida utveckling för Skaftö och det ger hopp för framtida aktuella planer”, säger Bo Göthesson (s) som är ordförande i Bygg-  och miljönämnden och en av de drivande skaftöborna för projektet.
”Det här är en av de största  detaljplanerna vi arbetat med på flera år”, säger kommunalrådet Jan-Olof  Johansson (s) till Bohusläningen efter omröstningen.
”Jag tror att alla lokala företag kan dra nytta av en ny exploatering på Skaftö”, menar Rickard Åkerman (m).
Rehabcentret är tänkt att sysselsätta 30 - 50 personer året om och investeringen uppgår till flera hundra miljoner kronor.

v, mp och lp  emot
Vänsterpartiet ville att förslaget skulle avslås med argumentet att man inte ska spränga sönder mer berg i Bohuslän.  Miljöpartiet och Lysekilspartiet har hela tiden varit emot. Bostäder och anläggningar ska placeras i anslutning till befintliga samhällen, enligt dessa partier.
Grundsundsbon - och tidigare grundare av Skaftöpartiet - Tomas Falk sa i debatten att
”… den här anläggningen är tefatsliknande och en plats för överklassen”.

Långbänk
Det är nästan tio år sedan de första planerna för rehabcentret presenterades första gången. Markägaren Marianne Thordén och exploatören Lars Andersson från Skaftöbo AB la fram planer för en friskvårdsanläggning i södra Stockevik tillsammans med Sturebadsgruppen.
Beslutet i fullmäktige betyder inte att spadarna sätts i marken redan i vår.  Eftersom flera varit emot projektet ska man inte förvånas om det kommer överklaganden från de ”förlorande” partierna.  Om det blir en lång och utdragen process kommer naturligtvis frågan om investeringsgruppen kring Sturebadet fortfarande vill genomföra projektet.

Historisk bindning
Det finns en gammal bindning mellan Sturebadet och Lysekils kommun.
För cirka 130 år sedan bildades Sturebadet i Stockholm av badläkaren Carl Curman. Samme Curman som flera år tidigare byggt badanläggningen i Lysekil och dessutom varit stadens intendent. Med fullmäktiges beslut känns cirkeln sluten.

Text: AGNETA DIDRIKSON

 


 
 


Så här kan det se ut om några år för besökarna på friskvårdscentret.